Waarom stijgen de koffieprijzen?
Koffie, een geliefd drankje voor miljoenen mensen wereldwijd, is de laatste tijd flink duurder geworden. Deze prijsstijging merken zowel consumenten en bedrijven zoals cafés en restaurants. Maar wat zorgt ervoor dat koffie zoveel duurder is geworden, en wat zijn de gevolgen hiervan?
Een belangrijke oorzaak van de hogere koffieprijzen is de klimaatverandering. Koffieplanten, en dan met name de Arabica plant is erg gevoelig voor het weer. De laatste jaren hebben extreme weersomstandigheden zoals droogte, vorst en regenval de oogsten in belangrijke koffielanden zoals Brazilië en Colombia getroffen. Door deze slechte oogsten is er minder koffie beschikbaar op de wereldmarkt, waardoor de prijzen stijgen.
In Brazilië, de grootste koffieproducent ter wereld, zorgde een hele koude winter in 2021 bijvoorbeeld voor een grote daling in de productie. Dit soort extreme weersomstandigheden komt door klimaatverandering steeds vaker voor, wat de koffieproductie onvoorspelbaar maakt en de prijzen verder opdrijft.
Naast de problemen met het klimaat, hebben koffieboeren te maken met stijgende kosten. De prijzen van meststoffen, energie en arbeidskrachten zijn wereldwijd gestegen. Dit komt deels door de gevolgen van de COVID-19, maar ook door andere internationale problemen die de prijzen van grondstoffen en transport verhoogd hebben.
Door deze hogere kosten moeten boeren meer vragen voor hun koffiebonen, wat door de hele keten wordt doorberekend. Uiteindelijk betaalt de consument aan het einde van de rit dus meer voor een kop koffie.
De stijging van koffieprijzen is dus het gevolg van een combinatie van factoren zoals klimaatverandering, hogere productiekosten en veel veranderingen op de wereldmarkt. Consumenten betalen nu meer voor hun koffie, terwijl koffieboeren voor grotere uitdagingen staan. Er is dringend behoefte aan een oplossing die zowel klimaatverandering aanpakt als de economische positie van koffieboeren. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat koffie ook in de toekomst betaalbaar en beschikbaar blijft voor iedereen.