Sluiten

Wat betekent 7UP?

7UP is een Amerikaans merk dat een frisdrank maakt met een citroensmaak zonder cafeïne.

Na 10 jaar in de frisdrankindustrie te hebben gewerkt, creëerde Charles Leiper Grigg in 1929 “Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda”. Deze naam werd al snel ingekort tot 7UP Lithiated Lemon Soda omdat hij te lang werd geacht. In 1950 werd de naam nog verder ingekort tot 7UP, die ze nog steeds gebruiken.

Lithiumcitraat, een stemming verbeterend geneesmiddel uit die tijd dat in veel andere behandelingen werd gebruikt, was een bestanddeel van de oorspronkelijke formule. Gedurende vele jaren werd het gebruikt om depressies te behandelen. Voor dit effect reisde men vaak naar lithium houdende bronnen zoals Lithia Springs in Georgia, Ashland en Oregon. Tot 1948 bevatte de frisdrank lithium.

Er bestaat een mythe dat de naam van het drankje, 7UP, afkomstig is van de pH-waarde, die hoger zou zijn dan 7, waardoor het neutraal zou zijn op de zuurtegraad schaal. Dit is niet het geval, want de pH van 7 Up ligt in de buurt van 3,79, waardoor het even zuur is als andere dranken van dit type.

Hoewel Britvic, een Engels frisdrankbedrijf, beweert dat de naam afkomstig is van de zeven hoofdbestanddelen van de drank, hebben sommigen beweerd dat het getal een gecodeerde verwijzing was naar het lithium dat in de oorspronkelijke mix zat. Bovendien kwam de naam volgens Britvic voort uit het feit dat 7UP werd verkocht in flesjes van 7 oz. Omdat Coca-Cola en de meeste andere frisdranken in 6-ounce flesjes werden verkocht, was het uniek. Volgens Britvic komt de “UP” in 7UP van de bottoms up, of beter bekend als “Cheers!”.

Behalve dat het vaak koud met ijs wordt gedronken, staat 7UP ook bekend als mixer voor alcoholische limoen-citroendrankjes. De Seven and Seven, met 7UP, Seagram’s whisky en een garnering zoals citroen of limoen, is de bekendste variant.

Andere blogberichten