Sluiten

De snelle opkomst van energydranken

Een blikje energydrank is niet meer weg te denken in de huidige tijd. Je moet onder een steen hebben geleefd als je niet van het bestaan van merken als Red Bull en Monster gehoord hebt. Bijna iedereen heeft wel eens een blik energydrank gedronken. Voor velen hoort het bij hun dagelijkse ritueel. Maar wat zit er in zo’n blikje?

Energydrinks bevatten meestal stimulerende ingrediënten zoals taurine en cafeïne. Vaak zijn er ook nog vitamines of carnitine aan toegevoegd. Energydranken worden dus vaak ook gezien als voedingssupplement, en niet als normale drank. Ook wordt er vaak het verband gebracht tussen sportdranken en energydranken, maar daar is niets van waar. Sportdranken worden namelijk gebruikt om water en elektrolyten te vervangen tijdens of na het sporten, terwijl energydranken er juist voor zorgen dat je een energieboost krijgt zodat je je beter kunt concentreren en beter kunt presteren.

Geschiedenis

Laten we ook even een stapje terug doen in de tijd naar de herkomst van energydranken. Oorspronkelijk komen energydranken uit Japan, en waren amfetamines in de periode na de Tweede Wereld oorlog erg populair. Wetten beperkte in 1950 het gebruik van deze stof, waarnaar in 1962 het bedrijf Taisho Lipovitan D de eerste legale energieke tonic introduceerde. In de loop der jaren werd het drankje waar veel cafeïne in zit, verrijkt met vitamines en werd het rond 1980 een populair drankje onder Japanse managers die moeite hadden met hun concentratie.

De grote doorbraak van energydranken kwam toen de Oostenrijkse zakenman Dietrich Mateschiz Bangkok in Thailand bezocht. Hier kreeg hij voor het eerst te maken met energieke tonics, en hij was verbaasd over de effecten ervan. In 1984 ging hij een samenwerking aan met producenten die Krating Daeng maakte. Dit zorgde ervoor dat het drankje wereldwijd bekend werd.

Krating Daeng is de Thaise vertaling voor Red Bull, een naam die al snel Europa veroverde. Red Bull werd een sensatie van de ene op de andere dag door de combinatie van cafeïne, taurine en koolzuur. In 1997 introduceerde Mateschiz voor het eerst energydranken in de Verenigde Staten. Dit was het begin van de energiedrankmarkt die we tegenwoordig kennen.

Rond het begin van de jaren 2000 waren energydranken niet meer weg te denken, en doken merken overal op. Zo werd het merk Rockstar in 2001 geïntroduceerd, waarna in 2002 Monster Energy volgde. Beide merken hebben een enorme groei doorgemaakt sinds het begin van hun bestaan en zijn inmiddels wereldwijd bekent.

Fun Fact

Wist je dat in sommige landen beperkingen zitten op de verkoop van energydranken? In sommige landen is het namelijk verboden om energydranken aan personen onder een bepaalde leeftijd te verkopen, vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s.

Disclaimer: Energydranken zijn niet voor iedereen geschikt, dus lees voor gebruik altijd het etiket. Overdrijf het gebruik ervan niet!

Andere blogberichten