Sluiten

De knapperige verleiding

Aardappelchips, vaak chips of in het Brits Engels crisps genoemd, zijn het iconische en onweerstaanbare snackvoedsel dat al vele magen heeft veroverd. Chips zijn tegenwoordig een belangrijk onderdeel geworden van onze culinaire cultuur. Of je nu een filmavond organiseert, een feestje viert of gewoon wat zin hebt in een smakelijke traktatie, aardappelchips zijn vaak de ster van het moment.

De geschiedenis van aardappelchips dateert terug tot de 19e eeuw toen een kok genaamd George Crum met Afro-Amerikaanse en Indiaanse afkomst in Moon’s Lake House een ontevreden klant probeerde te helpen. Een gast in Moon Lake Lodge vond de frietjes die de chef-kok had gemaakt te dik en weigerde de bestelling. Crum sneed en bakte dunnere frietjes voor de gast, echter werden deze ook afgekeurd. Crum was er helemaal klaar mee en wilde de gast gaan irriteren door de frietjes te bakken die te dun waren en te krokant om met een vork aan te prikken. Helaas werkte het plan averechts en was de gast dolenthousiast over de flinterdunne, bruine frietjes die Crum had gemaakt. Andere klanten begonnen ook steeds meer naar Crum’s aardappelchips te vragen, en zo begon de specialiteit van het huis op de menukaart te verschijnen onder de naam Saratoga Chips.

Heel snel daarna werden de aardappelchips verpakt en lokaal verkocht, waarnaar het zich uitspreidde over heel New England. Uiteindelijk opende de chef-kok een succesvol restaurant waar hij alleen maar chips verkocht.

Het idee om kruiden toe te voegen aan chips is bedacht door het bedrijf Smiths Potato Crisps Company Ltd, opgericht in 1920. Frank Smith deed een beetje zout bij zijn chips die hij in vetvrije papieren zakken overal in Londen verkocht.

De eerste officiële chips met kruiden is pas in 1950 geproduceerd door Joe “Spud” Murphy, de eigenaar van het Ierse chips bedrijf Tayto. Hij kwam met het idee om chips te gaan verkopen met Cheese & Onion smaak en Salt & Vinegar smaak.

Door de introductie van geautomatiseerde productietechnieken en de ontwikkeling van luchtdichte verpakkingen werden in de jaren 1950 en 1960 voor het eerst de chips in zakken verpakt. Hierdoor was het mogelijk om op grote schaal chips te produceren en te verkopen.

Vandaag de dag zijn er ontelbaar veel smaken beschikbaar op de chipsmarkt variërend van Ketchup en Spicy BBQ smaak tot aan bizarre smaken als Octopus en Pindakaas chips. Dus er is voor ieder zeker wat wils.

Fun Fact: De duurste chips ter wereld is afkomstig van een Zweedse brouwerij genaamd St. Erik’s, die een set van 5 chipjes te koop heeft voor $56.

Andere blogberichten