Wat betekenen houdbaarheidsdatum?
Heb je je ooit afgevraagd of het veilig is om een blikje drinken te consumeren nadat de ‘Tenminste Houdbaar Tot’ (THT)-datum is verlopen? Het is een veelvoorkomende vraag die voortkomt uit de misvatting dat deze datum een strikte vervaldatum aangeeft. Echter is dit niet waar.
Maar wat is een THT-datum nou eigenlijk? De THT-datum is eerder een richtlijn dan een vaste vervaldatum. Het geeft namelijk aan tot wanneer de fabrikant de optimale kwaliteit van een product garandeert. Fabrikanten worden namelijk verplicht vanuit de Europese Unie om een datum op hun product te zetten. Dit kan dus een “Tenminste Houdbaar Tot” (THT)-datum zijn, of een “Te Gebruiken Tot” (TGT)- datum zijn.
Echter is er geen regelgeving over hoe de datum bepaalt moet worden. Frisdrankfabrikanten gebruiken daarom dus ook verschillende standaards. Zo plakt de ene fabrikant een datum van 6 maanden op zijn product, terwijl een andere fabrikant met een gelijkwaardig product een datum van 24 maanden op zijn product plakt. Al met al geven de geprinte datums dus alleen een garantie voor de fabrikant, maar geen indicatie of een blikje frisdrank wel of niet meer te consumeren is.
Producten van buiten de EU
Producten die van buiten de Europese Unie worden geïmporteerd kunnen met andere wetgeving in het land van herkomst te maken hebben, maar moeten ook voldoen aan de wetgeving van de Europese Unie. Om deze reden mag de importeur of de verkoper van deze producten een datum aanbrengen op de verpakking, zodat het product voldoet aan de eisen van de Europese Unie. Zo printen producenten uit China de productiedatum op hun producten en hebben Amerikaanse producten een “optimale gebruiksdatum” erop geplakt.
Frisdrank in blik
Blikverpakkingen zijn bedoeld om te fungeren als een sterke behuizing voor de inhoud. Het beschermt namelijk de drank tegen zowel licht als lucht, twee factoren die de houdbaarheid van de dranken beïnvloeden. Zolang het blik onbeschadigd is, blijft het een beschermende omgeving voor de inhoud, en is het prima te consumeren.
Bij koolzuurhoudende dranken kan de frisheid wel iets afnemen na verloop van tijd, maar dit beïnvloedt niet noodzakelijk de veiligheid of smaak van het product. Een simpele bubbeltest bij het openen van het blik kan laten zien of de drank nog steeds de gewenste hoeveelheid prik heeft.
Dus waarom dit alles? Het vermijden van voedselverspilling is niet alleen een persoonlijke winst, maar ook een bijdrage aan de bredere inspanning om duurzamer met onze levensmiddelen om te gaan. Dus voordat je dat blikje als verloren beschouwt, overweeg dan om de THT-datum te beschouwen als een mogelijkheid, niet als een harde regel. Je zult misschien verbaasd zijn over de nog prima drinkbare mogelijkheden die voorbij de aangegeven datum liggen.
Door bewust te zijn van de kleine verschillen van THT-datering en onze perceptie van voedselverspilling uit te dagen, kunnen we onze gewoonten veranderen en bijdragen aan een duurzamere wereld waarin minder wordt verspild. Drink je blikje met vertrouwen, verminder verspilling en geniet van de smaak aan mogelijkheden.