De magie van thee
De oorsprong van thee gaat duizenden jaren terug naar China, waar het voor het eerst werd ontdekt. Het verhaal gaat dat keizer Shen Nong per ongeluk theebladeren in een pot met kokend water liet vallen, wat leidde tot de allereerste pot thee. Sindsdien heeft thee zijn weg gevonden naar bijna alle uithoeken van de wereld en is het een belangrijk onderdeel geworden van diverse culturen en gemeenschappen.
Er zijn zes hoofdtypen thee, namelijk zwarte, groene, gele, witte, oolong en pu-erh. Alle theesoorten zijn afkomstig één plant, namelijk de Camellia sinensis-plant. Echter bepaald de wijze waarop de bladeren worden geoogst, verwerkt en gefermenteerd wat voor type thee het uiteindelijk wordt. Zo wordt zwarte thee bijvoorbeeld volledig gefermenteerd. Dit houdt in dat de theebladeren worden blootgesteld aan zuurstof, waardoor een chemische reactie ontstaat. Door deze chemische reactie worden de zwarte bladeren en cafeïne gevormd. Over het algemeen is zwarte thee ook de theesoort met de sterkste smaak en het hoogste cafeïnegehalte, maar wel met de minste antioxidanten.
Ceremonies
In veel landen komt het ook voor dat er speciale theeceremonies zijn. Zo heb je in Japan bijvoorbeeld de Chanoya. Dit is een ceremonie waarbij een groene thee in poedervorm, genaamd matcha wordt bereid en geserveerd in een traditionele Japanse theesalon. En in China hebben ze de Gongfu-theeceremonie, ook wel de “kungfu”-theeceremonie genoemd. Bij deze ceremonie gebruiken ze een kleine theepot en meerdere trekken van theebladeren. Dit proces geeft je de kans om meer te weten te komen over de smaak en de geur van thee, en de ceremonie wordt vaak gekenmerkt door traditionele Chinese muziek en decoraties.
Gezondheidsvoordelen
Naast dat thee lekker is om te drinken, heeft het ook een aantal gezondheidsvoordelen. Zo bevat thee veel antioxidanten en zit het bomvol vitamines. Ook bevat thee veel minder cafeïne dan koffie, wat betekent dat je het veel meer kunt drinken zonder dat je effecten merkt op je zenuwstelsel. Ten slotte kan thee ook het risico op een hartaanval of beroerte verminderen, en kan het helpen je botten te beschermen.
Fun fact
De duurste thee ter wereld is de Tieguanyin thee. Dit is een soort Oolong thee die verkocht wordt voor een prijs van $3000 per kilo.
Disclaimer: De bovengenoemde health benefits zijn niet door ons bedacht, maar zijn afkomstig uit een artikel van een Engels ziekenhuis.